ARKIV

 

Skånes Fårintressenter Nordväst

 

SKÅNES FÅRINTRESSENTER NORDVÄST

 

NYHETER OCH BULLETINER

RESAN TILL ÖLAND OCH ÖLANDS SKÖRDEFEST 2017

 

Efter att 2016 styrt kosan mot Jylland med besättningsbesök på Storålamm, en Merino fårbesättning och studiebesök där vi lärde känna en helt ny förras - Sånefår, så gick 2017 resan österut, mot Öland och Ölandsskördefest

 

Det blev en intressant, lärorik och fantastiskt härlig resa!

 

Väldigt mycket tack vare vår duktiga guide, Kaj Rosberg, blev resan en riktigt succé. Allt var väl planerat. Kaj underhöll oss nästan hela vägen med berättelser om gårdar, omgivningar, landskapet och jordbruket vi körde igenom. Han blandade historiska tillbakablickar med dagsfärska kunskaper om lantbrukets villkor och förutsättningarna för såväl djurhållning som odling på Öland. Det märktes tydligt att han kan Öland innan och utan.

 

Första dagen besökte Ottenby kungsgård, ett flertal skördefestligheter, bl a Eriksöre byagata. Andra dagen var det dags för Fårets dag på Borgholms slott och så gjorde vi ett besättningsbesök på Hagelstad Gårdsmejeri, Löttorp, på norra Öland.

 

Sista dagen hann vi med ett tidigt besök på Ölands Örtagård i Stora Frö innan vi lämnade ön. På vägen hem besökte vi en besättning med Shropshirefår på Riksdagsmannagården i Trensum.

 

Hela tiden bodde vi på Allégården, alldeles invid Kastlösa kyrka. Där tog man hand om oss på bästa möjliga sätt med goda frukostar och en väldigt trevlig gemensam middag. Till och med vädret var vänligt mot oss och solen värmde gott den allra mesta tiden. Skördefesttider är annars kända för att kunna vara mörka, blöta och kalla på Öland. Även på det viset hade vi alltså en väldig tur.

 

Vi kommer att publicera bilder från resan så fort tillräckligt lång tid har gått för att det ska bli riktigt kul att se dem och tänka tillbaka på resan.

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved.